fbpx
Ce trebuie sa stii despre strabism?

Ce trebuie sa stii despre strabism?

Ce este strabismul?

 Strabismul este o problema de vedere care mai poarta numele si de “privire-crucisa”. Cand ai strabism, unul din ochi sau amandoi vor devia atunci cand privesti ceva.

 Cand ochii deviaza de la normal tot timpul, acesta se numeste strabism constant. 

 Cand ochii deviaza de la normal doar intr-o anumita perioada de timp, acesta se numeste strabism intermitent sau temporar. Cu strabism intermitent, ochiul poate fi “sucit” doar ocazional, in situatii de stres, cand esti obosit sau bolnav…

Strabismul poate fi, fie o tulburare neurologică de coordonare a ochilor, fie o tulburare de musculatură. Ochiul mai slab de obicei după un timp încetează să mai trimită semnale creierului, deoarece creierul are dificultati in suprapunerea celor doua imagini ce provin de la fiecare glob ocular.

Lucrul acesta poate duce la alta problema de vedere numita ambliopie sau “ochi lenes”. 50% dintre acestia pot avea ambliopie. Strabismul poate aparea la 2-5 % dintre copii si poate fi transmis ereditar.

 

Care sunt cauzele strabismului?

Cauzele strabismului sunt de cele mai multe ori necunoscute, mai ales cauzele strabismului aparut in copilarie. Pe de alta parte, strabismul mai poate aparea datorita suprasolicitarii vederii prin compensarea altei probleme de vedere cum ar fi miopia, hipermetropia, astigmtismul si prezbitismul. Hipermetropia este frecvent asociata cu strabismul convergent.

Alte cauze mai pot fi traumatismele sau tumorile craniene si oculare. Strabismul poate aparea si datorita unor boli precum infarctul sau diabetul, si alte afectiuni craniene. Ar mai putea fi cauzat de viciile de refractie(dioptrii) si eventual de unele afectiuni ale sistemului nervos.

Coordonarea pozitiei si miscarilor oculare este realizata de sistemul nervos central si este guvernata de niste legi care fac ca strabismul sa afecteze in marea majoritate a situatiilor ambii ochi desi strabismul este aparent doar la unul.

Ce tipuri de strabism exista?

  • Dupa directia deviatie :  

Convergent

( Esotropie)

ochiul fuge spre interior.

Divergent

( Exotropie)

ochiul fuge spre exterior

Vertical ( de obicei asociat cu strabism convergent sau divergent)

Hipertropie

Hipotropie

ochiul fuge în sus

ochiul fuge în jos

  • Dupa varsta de aparitie avem aici 2 tipuri:
  • Strabismul congenital care apare in primele 6 luni de viata
  • Strabismul aparut pe parcurs in timpul vietii, la adulti

Forme particulare

  • strabism acomodativ – apare aproximativ la doi ani, frecvent intermitent, dispare dupa corectia optica a hipermetropiei.
  • strabism orizontal cu componenta verticala
  • strabism cu ambliopie organica – cataracta, traumatisme oculare

 

Care sunt simptomele strabismului?

Copiii care au strabism pot fi uneori diagnosticati cu usurinta doar prin simpla observare a pozitiei globilor oculari.
Cele mai frecvente semne vizibile sunt :
– ochii nu privesc in aceeasi directie in acelasi timp
– ochii nu se misca coordonat (directia care afecteaza cel mai mult miscarile oculare depinde de tipul de strabism prezent la persoana respectiva)
– privirea incrucisata sau inchiderea unui ochi la lumina stralucitoare
– inclinarea sau intoarcerea capului pentru a privi la un obiect
– impiedicarea persoanei de obiectele care-i stau in cale (strabismul limiteaza aprecierea distantei fata de diferite obiecte).

Copiii cu strabism se pot plange de urmatoarele simptome:
– vedere incetosata
– oboseala ochilor
sensibilitate la lumina puternica
– vedere dubla (aceasta apare de obicei la aparitia strabismului).

La adulti, vederea dubla se poate instala brusc ca urmare a sclerozei multiple (SM), accidentului vascular cerebral (AVC), hipertensiunii arteriale (HTA) sau diabetului zaharat (DZ). Daca vederea dubla persista, datorita unora dintre afectiunile enumerate mai sus, o perioada mai lunga de timp, se recomanda consultul unui medic de specialitate. In aceste cazuri este necesara instituirea unui tratament de urgenta.

 

Cum este strabismul diagnosticat?

Medicii oftalmologi ca sa identifice strabismul, te pune sa privesti ceva la distanta(6 metri sau mai mult) si apoi te pune sa privesti ceva de-aproape(40 cm la un adult si 32-33 cm la un copil). Apoi se uita sa vada cum privesti pe orizontala si verticala(stanga, dreapta, sus, jos).

Examinarea oftalmologica se recomanda la orice varsta, aceasta fiind recomandata de fiecare data cand apar probleme legate de afectarea vederii. Academia Americana de Oftalmologie recomanda ca toti copiii sa faca un consult la medicul pediatru, medicul de familie sau medicul specialist oftalmolog la aproximativ 6 luni.

 

Cum se trateaza strabismul?

Strabismul constant

Acest tip de strabism trebuie tratat imediat. Tratamentul pentru aceasta problema de vedere trebuie sa fie din vreme si “agresiva”. Daca strabismul este constant si daca lucruri usoare de facut cum ar fi sa pui un ocluzor pe ochi pentru atata vreme cat iti recomanda doctorul, sau sa porti ochelari cu lentile bifocale sau prismatice, nu te ajuta, atunci ar trebui luata in considerare operatia. Dar ATENTIE! Ia in considerare operatia atunci cand toate celelalte variante le-ai eliminat fiindca nu te-au ajutat.

Imediat vom ajunge si acolo unde iti voi explica cum poti trata aceasta problema de vedere natural.

 

Strabismul intermitent

Cu acest tip de strabism ochii nu deviaza tot timpul si in cazul acesta creierul primeste probabil stimularea potrivita de a dezvolta o vedere binoculara. Adica o vedere normala, astfel incat o imagine sa poata fi vazuta cu ambii ochi.

Dupa 6 luni de la aparitia acestei probleme de vedere, aceasta conditie are nevoie de o atentie speciala, dar asta nu inseamna ca oftalmologul sau parintii trebuie sa se panicheze. Atata timp cat ochii nu deviaza din orbita si arata normal, creierul va dezvolta o functionalitate normala a ochilor.

Copiii cu strabism intermitent ar trebui indrumati chibzuit sa poarte ocluzorul atata timp cat este nevoie, ochelari speciali si sa faca exercitii oculare pentru eliminarea strabismului, care pot fi gasite in cartea  Vedere Fara Ochelari.

 
imbunatatirea vederii fara operatii laser ochi
Recomandă mai departe
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
error

Ți-a placut articolul? Recomandă-l te rog mai departe :)

%d bloggers like this: