Ce trebuie sa stii despre ambliopie?

Ce trebuie sa stii despre ambliopie?

tratament ambliopie natural   Conditia care poarta numele de ambliopie (“ochi lenes”) este definită ca fiind deficienţa acuităţii vizuale, care persistă după corecţia erorii de refracţie şi înlăturarea oricăror obstacole patologice din calea vederii. Aceasta este o situaţie de origine necunoscută, în care vederea unui ochi este oprită de către creier. Deobicei doar un singur ochi este afectat de ambliopie, dar este posibil ca ambii ochi sa fie “lenesi”. Aceasta conditie este numita ambliopie bilaterala.

  Aceasta problema de vedere o au 2-3 persoane din 100. Cel mai potrivit moment de a corecta afectiunea de ambliopie este in prima parte a copilariei.

  Recent, s-a luat în considerare faptul că aceasta problema de vedere – ambliopie s-ar putea să fie o adaptare…

senzorială la strabism, caz în care unul dintre ochi priveşte într-o direcţie greşită.

Unii medici consideră că există o perioadă sensibilă de dezvoltare pentru diverse funcţii vizuale. Experimentele făcute pe maimuţe sugerează că pierderea timpurie a vederii (de la trei la şase luni) împiedică dezvoltarea detectării tiparelor şi abilitatea de a vedea tridimensional (vederea binoculară).

Pierderii vederii (până la douăzeci şi cinci de luni) are ca rezultat reducerea sensibilităţii contrastului. Vaegan şi Taylor (1980) notau că pierderea vederii în primii trei ani de viaţă lasă în urmă o vedere rudimentară. Pacienţii la care pierderea vederii s-a instalat mai târziu au suferit mai puţine pierderi vizuale, iar pacienţii privaţi după vârsta de zece ani nu au suferit nici o pierdere.

Mulţi dintre pacienţii acestui studiu au prezentat îmbunătăţiri substanţiale ale vederii, după corecţii optice şi exerciţii de antrenare si relaxare a ochilor.

Persoanele cu ambliopie la un singur ochi sunt predispuse la deteriorarea intregii vederi in cazul in care ochiul sanatos sufera o trauma sau se imbolnaveste. Este esential ca si celalalt ochi sa aibe o vedere normala.

Un alt motiv important pentru a te asigura ca depistezi din vreme ambliopia si o tratezi imediat, atunci in timpul copilariei: oamenii cu vedere buna doar la un singur ochi, din pacate ar putea descoperi ca sunt limitati la a practica anumite meserii.

Ambliopia se poate dezvolta ca urmare a mai multor cauze:

Ochiul deviatambliopia poate să se dezvolte la copii sub vârsta de 3 ani, dacă unul dintre ochi este deviat (priveşte spre interior sau spre exterior), ca în cazul strabismului. În condiţii netratate se poate dezvolta o scădere remarcabilă a acuităţii vederii, în doar câteva săptămâni.

Ochiul defocalizat – când unul dintre ochi suferă de miopie sau hipermetropie acută, iar imaginile apar în ceaţă la toate distanţele (mai mult de 4 dioptrii), este foarte posibil să se instaleze şi ambliopia. Un alt factor care ar putea influenta aparitia ambliopiei ar fi diferenta mare de dioptrii dintre cei 2 ochi. Adulţii cu un ochi suferind ele miopie acută pot dezvolta ambliopie, dacă nu se fac exerciţii pentru ochi, chiar dacă poartă lentile corectoare.

Ochiul privat de vedere ambliopie poate apărea ca rezultat al acoperirii unui ochi toată ziua, pentru o săptămână, în timpul stadiilor timpurii de dezvoltare a vederii copiilor.

Tratamentul medical folosit în prezent este acoperirea ochiului bun, lucru la care, în timp, s-a adăugat stimularea activă a ochiului, cu ajutorul unor stimuli electrici şi chimiei. Strategiile folosite includ acoperirea totală, cu ajutorul unor plasturi adezivi aplicaţi pe piele, pentru eliminarea completă a luminii şi formelor. În acelaşi scop se mai pot utiliza lentile de contact negre opace, sticla mătuită şi alte filtre.

Ambliopia se tratează în copilărie şi rareori îşi face apariţia după vârsta de opt ani. Dacă este implicat strabismul, adesea se realizează o înlocuire chirurgicală a muşchilor oculari, în încercarea de a îndrepta ochiul, pentru ca ambii ochi să poată urmări imaginile împreună. Rezultatul este un aspect mai plăcut.

Rata de succes în cazul plasturilor nu este foarte mare. Un studiu, condus de Watson şi colaboratorii, în 1985, compara efectele unei acoperiri pe termen lung sau pe termen parţial. S-a descoperit că 23% dintre pacienţii studiaţi nu prezentau nicio îmbunătăţire, în ciuda tratamentului adecvat şi riguros.

Justificarea oferită adesea pentru a explica eşecul metodei este că pacientul nu a urmat întocmai instrucţiunile. Totuşi, studiul descris mai sus s-a făcut într-un spital, aşa că nu se putea ca pacienţii să nu respecte regimul.

Alte 3 conditii in care conditia de ambliopie ar putea fi prezenta:

  • Genetic – daca exista cineva in familie cu strabism sau ambliopie
  • Nastere prematura sau greutate sub medie la nastere

Pentru a corecta natural ambliopia, in primul rand trebuie implicata mintea. Exercitiile oculare ce implica si mintea, sunt exercitiile ideale care in timp ajuta la eliminarea ambliopiei. AMBLIOPIA se trateaza asemanator ca si strabismul, iar mai multe despre cum se trateaza aceste probleme de vedere se gaseste in ghidul practic pentru Imbunatatirea Vederii.

 
imbunatatirea vederii, operatii laser ochi
Recomandă mai departe
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
error

Ți-a placut articolul? Recomandă-l te rog mai departe :)