Stresul Vizual la Locul de Muncă și 5 SFATURI pentru a-l Elimina

Stresul Vizual la Locul de Muncă și 5 SFATURI pentru a-l Elimina

Lumea în care trăim se schimbă foarte rapid… mai ales când vine vorba de locul de muncă. Munca la birou e una mai recent apărută. Înainte, cei mai mulţi dintre strămoşii noştri se ocupau mai degrabă cu muncile fizice. Ei nu stiau ce înseamnă stresul vizual. Prin urmare, vederea lor s-a adaptat pentru distanţe mai lungi.

Cu toate astea, lumea din zilele noastre s-a schimbat mult. Cei mai mulţi dintre noi avem slujbe în care ne folosim mai mult vederea de aproape. Asta e valabil pentru cei care lucrează în birouri, în magazine, în biblioteci şi în multe alte domenii. E o listă prea lungă ca să continui.

Cum lumea în care trăim şi stilul nostru de viaţă se schimbă mult mai repede decât se poate adapta vederea noastră, ochii noştri pot acumula un anumit nivel de stres. Mai ales că mulţi dintre noi ne petrecem fiecare zi de lucru pironiţi în faţa unui ecran între 6 şi 8 ore, fără pauză. Ironia sorţii, în timp ce scriam asta, mi-am dat seama că stau la calculator de vreo 4 ore!

Dar nu îmi bat capul cu asta, fiindcă am nişte aşi în mânecă prin care pot preveni stresul vizual asupra ochilor mei pentru a mă menține productiv și fără dureri de cap.

 

Stresul Vizual și Simptomele acestuia

Probabil ai auzit de „tensiunea ochiului digital” sau Sindromul Vederii La Calculator, cum mai e cunoscut termenul. Ei bine, aceste probleme de sănătate au mare legătură cu stresul vizual, dar există un lucru care le diferenţiază de acesta.

Stresul vizual este deseori diagnosticat greşit drept o tulburare comportamentală.  Asta pentru că simptomul cel mai des întâlnit este lipsa concentrării. Dacă pe lângă aceasta apare şi visarea cu ochii deschişi, avem cele mai comune simptome ale deficitului de atenţie sau ADD.

Aşa că dacă ţi-e destul de greu să te concentrezi la locul de muncă şi nu ai un istoric de ADD, sunt şanse mari să te confrunţi cu stresul vizual.

Alte simptome pot include şi:stresul vizual

  • Ochi obosiţi
  • Senzaţia de arsură sau lăcrimare a ochilor
  • Vedere dublă sau neclară
  • Dureri de cap, în special în partea frontală
  • Greaţă sau ameţeală după mai multe ore de muncă
  • Incapacitatea de concentrare sau vedere neclară după terminarea lucrului

Dacă te confrunţi cu cel puţin 2 dintre aceste simptome, cel mai bine e să mergi la un control oftalmologic pentru a fi sigur că problema este stresul vizual, nu o tulburare de comportament.

Între timp, chiar dacă nu eşti sigur că ai parte de stres vizual sau nu, recomandările de mai jos te vor ajuta să îţi relaxezi ochii şi să îţi îmbunătăţeşti vederea la calculator. Şi pe lângă asta, vei fi mult mai concentrat la muncă, aşa că şeful ăla pisălog nu te va mai bate la cap toată ziua.

 

1. Aşează-ţi Scaunul Corect

Dacă ţi-ai aşezat ecranul calculatorului şi scaunul în poziţia cea mai comfortabilă, asta nu înseamnă neapărat că stai și în cel mai corect mod. Comfortul nu înseamnă neapărat şi eliminarea stresului vizual. Oricum, în 10 minute te vei obişnui cu noua poziţie şi aceasta ţi se va părea cea mai comfortabilă.

Deci, care anume e poziţia asta? Ei bine, cel mai bun mod în care poţi să îţi aşezi scaunul este să îl ridici puţin, în aşa fel încât să te uiţi în jos la ecranul calculatorului. Dar atenţie, scaunul trebuie doar puţin ridicat! Nu îl poziţiona atât de sus încât bărbia să îţi atingă pieptul, deoarece asta poate duce la o anumită tensiune la nivelul gâtului. În schimb, încearcă să îţi ţii bărbia dreaptă. Aceasta e modul ideal în care să te uiţi la ecran.

Apoi, aşează-ţi scaunul conform poziţiei în care te-ai aşezat.

 

2. Păstrează o Anumită Distanţă

Nu trebuie să stai cu nasul în ecran (la propriu) ca să vezi bine. Dacă doar aşa poţi vedea bine, ar fi cazul să dai o fugă până la doctor şi asta repede. Dar în afară de situaţia asta, Distanţa Harmond e ideală pentru fiecare dintre noi.

Această Distanţă Harmond e undeva la 40 cm, şi este defapt distanţa feţei tale faţă de cartea pe care o citeşti sau faţă de foaia pe care scrii. Când vine vorba de calculatoare, idealul ar fi undeva între 50 şi 60 cm.

Acestea fiind spuse, să recunoaştem că nu toată lumea are la îndemână mereu o bandă de măsurat. Aşa că o metodă foarte utilă de a aproxima distanţa e să îţi aşezi pumnul exact sub bărbie. Astfel, distanţa dintre încheietura degetelor şi cot e distanţa ideală la care ar trebuie să te afli faţă de obiectul cu care lucrezi (atât calculatoare cât şi cărţi).

 

3. Aşează-te Faţă  în Faţă cu Calcuatorul

Şi la propriu şi la figurat. Dacă te uiţi la ecranul calculatorului din faţă şi nu dintr-o parte, vei fi mult mai productiv şi vei avea un randament mult mai bun.

Privitul la calculator dintr-un anumit unghi poate crea un nivel mai mare de stres vizual, de care chiar nu ai nevoie. În plus, ecranele nu au fost făcute ca să fie privite dintr-o parte. Ia încearcă! Uită-te la ecran din partea dreaptă şi vei observa că partea din dreapta a ecranului e luminata normal, dar nu şi partea stângă.

Ajustează ecranul aşa încât să stai faţă în faţă cu el, într-o poziţie cât mai comodă. Oricum, poziţia ecranului nu este una standard, ci depinde în funcţie de persoană. Aşa că poziţia scaunului tău şi cea a ecranului ar trebui să meargă mână în mână.

 

4. Foloseşte-te de Lumina Naturală

Când vine vorba de ore lungi de muncă, lumina naturală e cel mai bun aliat dintre toate sursele de lumină. Asta pentru că ea nu are un efect atât de dur asupra ochilor ca şi luminile acelea fluorescente din birou. Dacă ai de ales între lumina naturală şi cea artificială, alege-o întotdeauna pe cea naturală.

Dacă nu ai încotro şi trebuie să foloseşti lumina artificială, ceea ce poţi încerca să faci e să îi convingi pe ceilalţi să înlocuiască becurile clasice cu lumini speciale care imită lumina naturală. În cazul în care ai o lampă de birou, o idee bună ar fi să schimbi becul original cu unul într-o culoare mai slabă.

Totuşi, dacă nu poţi opta pentru niciuna din variantele astea, cel mai bun lucru care îţi rămâne de făcut este să eviţi pe cât posibil reflexia luminilor pe ecranul tău. Asta înseamnă defapt să îţi ajustezi monitorul astfel încât luminile fluorescente să nu se reflecte pe ecranul lui şi de acolo în ochii tăi. Acest lucru te va ține departe şi de eventualele dureri de cap.

 

5. Ia o Pauză

Ultimul sfat de pe listă este să faci o pauză. Respiră, lasă-ţi ochii să se relaxeze pentru câteva secunde. Partea cea mai bună este că pauzele nu trebuie să fie prea lungi, iar dincolo de asta pot fi discrete.

O regulă foarte importantă spune că ochii tăi au nevoie de o pauză la fiecare 10 minute. Poate că asta pare destul de mult, dar au nevoie doar de 10 secunde de odihnă! O metodă foarte utilă e regula 10-3-10: la fiecare 10 minute de lucru, uită-te la un obiect aflat la vreo 3 metri timp de 10 secunde.

Te poţi uita la orice, în afară de un alt ecran. Nu trece de la un ecran la altul. Mai bine uită-te la o plantă, la un tablou sau la colega aia drăguţă.

Aceste 5 metode simple îţi vor face viaţa mult mai uşoară şi mai productivă la locul de muncă, asta e sigur. Ochii sunt oglinda sufletului, dar sunt şi oglinda succesului. Poate că nu-i apreciem la adevărata lor valoare, dar putem măcar să îi răsplătim având grijă de ei, mai ales când vine vorba de muncă.

 

imbunatatirea vederii, operatii laser ochi
Recomandă mai departe
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
error

Ți-a placut articolul? Recomandă-l te rog mai departe :)