Carte electronica (pdf) sau Carte tiparita: Care este mai buna pentru vederea ta?

Carte electronica (pdf) sau Carte tiparita: Care este mai buna pentru vederea ta?

  Cu electronicele din ziua de azi, cartile tiparite sunt tot mai putin folosite. Citim cartile pdf si materialele pdf pe tablete, smartphone-uri si monitoare. Citim mai mult ecrane decat pagini.

   Ce efect are asta asupra ochilor nostri?

 Devine cunoscut faptul ca cititul cartilor electronice au un impact diferit asupra ochilor nostri fata de cartile tiparite. In prezent se crede ca cititul pdf-urilor nu face bine ochilor, datorita radiatilor luminoase ale monitorului si ca este mai obositor decat sa citesti o carte tiparita sau orice altceva tiparit.

    Ok. Hai sa discutam despre asta!

Problemele „pixelate”

Sindromul privitului la monitor este cauzat de multi factori diferiti care combinati formeaza o serie de afectiuni oculare destul de neplacute. Partial, acest lucru are legatura cu felul in care monitoarele redau imaginile.

In loc sa arate imagini full, imaginile si textul sunt trase in mici parti numite pixeli. Asta face ca ochii sa se focuseze un pic mai greu si poate duce la incordarea ochilor, dureri de cap si vedere incetosata daca nu le oferi ochilor tai odihna din cand in cand.

Doua dintre cele mai populare eReadere (tablete speciale pentru a citi pdf-uri) sunt Amazon’s Kindle si Nobles’ Nook care folosesc un tip de display diferit numit e-Ink  (e-cerneala sau „cerneala electronica”). Citind de pe acest tip de display este foarte asemanator ca si cum ai citi dintr-o carte tiparita si a aratat o tendinta redusa de a cauza probleme oculare in comparatie cu celelalte display-uri.

Noi cercetari au aratat ca noile monitoare LED, cele care inlocuiesc LCD-urile, au o rezolutie mai buna si sunt mai bune pentru ochi cu alte cuvinte. Se poate ca odata ce tehnologia continua sa avanseze, monitoarele sa devina din ce in ce mai bune si sindromul pivitului la monitor sa dispara complet. 

Cititul traditional

Citind o pagina printata are dezavantajele sale. Cititul implica mai multa energie decat privitul unui obiect oarecare. Expertii au spusc ca atunci cand citesti, muschii oculari se misca de aproximativ 10 000 de ori pe ora. Cei care au o vedere slaba ar trebui sa faca pauza din citit odata la 10 minute. Pentru a preveni inrautatirea vederii sau alte probleme de vedere, ar trebui sa aplice regula „10-3-10”. O gasesti in raportul pe care il poti descarca la sfarsitul articolului daca te abonezi.

Sursele de lumina reprezinta un alt aspect de luat in calcul. Asa cum recomand si in cartea Vedere Fără Ochelari, ar fi de preferat sa folosesti o lampa de biroul in spatele monitorului, indiferent ca ai laptop sau desktop. Contrastul dintre lumina monitorului si intunericul camerei in care stai nu va mai fi asa mare fiindca va fi redus de lumina din spatele monitorului. Incearca asta si spune-mi cum ti se pare!

In cazul cartilor tiparite nu poti face asta de aceea e important sa citesti o carte tiparita la lumina naturala sau chiar daca citesti la lumina artificiala, aceasta sa fie de minim 100 W.

Verdictul

Ti-am prezentat avantajele si dezavantajele cititului materialelor tiparite si a celor electronice si atunci care varianta este cea mai buna sa o folosim? Sau care este cea preferata in general? Expertii spun ca tine de alegerea personala a fiecaruia ce foloseste, desi cei cu vederea slaba le cade mai bine versiunea digitala.

In urma unui studiu facut recent, care a testat 100 de paticipanti citind pasaje din 3 diferite instrumente: citit din carte tiparita, din Kindle si iPad. Cuvintele lor pe minut au fost calculate si apoi comparate.

Rezultatele au fost clare.

Oamenii cu vedere slaba citesc mai bine la un monitor cu iluminare din spate.

Cercetatorii au demonstrat ca dispozitivele cu display-ul luminat de jur imprejur asa cum sunt astea moderne, a fost cauza principala a imbunatatirii vederii. Cei care au o vedere buna prefera sa citeasca cartile tiparite.

Asa ca concluzia la titlul de mai sus este… ce functioneaza mai bine pentru tine. Va trebui sa testezi. Ca doar de aceea se spune ca lucrurile sunt facute pentru a fi  testate.

De aceea ofer cartea Vedere Fără Ochelari si in format pdf daca o cumperi online (prin paypal) si varianta tiparita (prin ramburs), cu livrare prin curierat rapid.

Imbunatatirea Vederii Natural Fara Ochelari

Recomandă mai departe
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
error

Ți-a placut articolul? Recomandă-l te rog mai departe :)