Cum să îți Creezi o Rutină Zilnică pentru o Vedere Sănătoasă

Cum să îți Creezi o Rutină Zilnică pentru o Vedere Sănătoasă

Toată lumea știe că un organism sănătos se întreține printr-o dietă corectă, exerciții fizice, controale medicale regulate și medicamente luate corespunzător, asa se intampla sa fie si cu o vedere sanatoasa. Dacă vrei ca ochii tăi să rămână într-o formă și într-o stare de sănătate bună, trebuie să ai grijă de ei în fiecare zi. 

Așa că hai să vedem cum să îți poți crea o rutină zilnică pentru o vedere sanatoasa.

 

Controale Oftalmologice Regulate

Pentru o vedere sanatoasa, primul lucru pe care trebuie să-l faci e să mergi la medic regulat. Controalele oftalmologice vor detecta orice afecțiuni aflate în stadii incipiente, care se pot înrăutăți rapid. Iar în cazul în care medicul găsește vreo problemă, tratamentul poate fi instaurat imediat.

Perioada dintre controalele oftalmologice depinde foarte multe de vârstă. La copii, controalele sunt recomandate la 6 luni, apoi la 3 ani și încă odată undeva la 5-6 ani. După această vârstă, copiii fără probleme de vedere majore ar trebuie să meargă la control la aproximativ 2 ani. 

Acelasi lucru se aplică și pentru tinerii între 20 și 30 de ani. După această vârstă, cel mai bine ar fi să mergi la control anual, deoarece asta e perioada în care încep să apară cele mai multe probleme de vedere, ca glaucomul sau cataracta. 

 

O Dietă cu Alimente care Ajută Vederea

vedere sanatoasaExistă foarte multe produse ce conțin nutrienți benefici pentru sănătatea ochilor tăi. De aceea, cel mai bine ar fi să introduci cât mai multe din acestea în alimentația ta zilnică.

În copilărie, mama ta sigur îți spunea cât de importanți sunt morcovii pentru vedere și că nu o să mai vezi bine dacă refuzi morcovii. Într-un fel, avea dreptate…

Morcovii conțin beta caroten și vitamina A, care sunt niște nutrienți esențiali pentru procesul vederii. Dacă nu mânânci morcovi nu înseamnă că nu o să mai vezi, dar dacă îi introduci în dieta ta zilnică, vei reuși să previi multe dintre eventualele probleme de vedere.

Mai există și alte alimente care au efecte benefice asupra ochilor tăi, de exemplu spanacul, varza kale, avocado, carnea roșie sau carnea de pui și multe altele. 

 

Dacă urmezi o dietă echilibrată și consumi multe fructe și legume în acest moment, cel mai probabil alimentația ta e deja benefică pentru ochi si vedere.

 

Poartă Ochelari de Soare Polarizați

Așa cum îți protejezi pielea de radiațiile ultraviolete, exact la fel ar trebui să îți protejezi și ochii. Atunci când stai la soare, nu uiți niciodată să te dai cu loțiunea de protecție, nu-i așa? Ei bine, la fel trebuie să fie și în cazul ochilor. Dar nu vorbim despre loțiune aici, pentru că ea e foarte dăunătoare ochilor.

Soluția e să porți ochelari de soare polarizati de fiecare dată când stai afară, chiar dacă cerul e înnorat. Radiațiile UV îți pot afecta retina – și odată ce apar astfel de probleme, ele sunt de obicei ireversibile.

Radiațiile solare mai pot cauza și cataracta, sau alte probleme mai minore cum ar fi ochii iritați, care, deși e o problemă temporară, este foarte neplăcută. Dar partea bună e că se poate evita foarte ușor.

 

Nu mai sta cu ochii atat in monitoare

Foarte mulți oameni își petrec o mare parte din zi cu ochii în calculator, telefon sau tabletă, iar acest lucru poate avea un efect foarte nociv asupra ochilor. O perioadă lungă petrecută în fața acestor aparate electronice poate cauza vedere încețoșată, astenopie (oboseala oculară) sau uscăciunea ochilor. De asemenea, pot apărea și durerile de cap, ca urmare o contracție a mușchilor de la nivelul ochilor.

Dacă nu poți petrece mai puțin timp în fața acestor produse electronice pentru că sunt legate de munca ta, nu uita să iei anumite pauze, asta pentru binele ochilor tăi.

Există și alte măsuri de precauție pe care le poți lua pentru a scădea impactul electronicelor asupra vederii tale. Poziționează-ți monitorul la vreo 50 cm depărtare de ochi, și cu vreo 10 cm sub nivelul lor. Folosește becuri cu putere mai mică și trage jaluzelele, astfel încât să eviți razele de lumină orbitoare.

 

Ai Grijă de Lentilele de Contact

Milioane de oameni poartă lentile de contact, dar nu toți respectă recomandările de îngrijire, iar acest lucru le poate cauza probleme serioase. Dacă nu ai grijă de lentilele de contact, te poți confrunta cu iritarea ochilor, vedere în ceață, dureri sau poți chiar să îți distrugi corneea. Dacă lentilele nu sunt schimbate corect sau dacă au puțină mizerie (care îți poate și zgâria ochii), ochii tăi pot fi locul de apariție al unor infecții. 

Dacă ești purtător de lentile de contact, trebuie să le cureți, să le menții îmbibate într-o anumită soluție proaspătă și să le schimbi mereu conform recomandărilor – asta înseamnă să nu porți lentilele de 30 de zile mai mult de o lună, sau pe cele zilnice timp de o săptămână.

 

Ia Suplimente Alimentare în Fiecare Zi

Ochii au nevoie de vitamine și minerale pentru a-ti mentine o vedere sanatoasa, la fel ca și corpul. Suplimentele și vitaminele pentru ochi îți pot îmbunătăți vederea semnificativ. Cel mai bine e să incluzi aceste vitamine și suplimente în rutina ta zilnică și vei observa imediat cum îți dispar anumite simptome cu care te confruntai zilnc, ca și oboseala ochilor sau vederea în ceață.

Un singur minut pe zi în care te concentrezi asupra ochilor îți poate asigura o vedere mai bună, mai lungă și mai clară. Ce crezi, merită? Dar 15 minute?

imbunatatirea vederii, operatii laser ochi
Recomandă mai departe
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
error

Ți-a placut articolul? Recomandă-l te rog mai departe :)