fbpx
5 Schimbări care Pot Apărea Odată cu Înaintarea în Vârsta la o Vedere Normală

5 Schimbări care Pot Apărea Odată cu Înaintarea în Vârsta la o Vedere Normală

Organismele noastre se află într-un proces continuu de schimbare în fiecare etapă a vieţii. Iar acest proces nu se opreşte deloc, de la naştere până la o vârstă înaintată. Poate ţi s-a spus în liceu că organismul uman nu se mai schimbă după pubertate, dar nu e deloc aşa.

Ştiai că ochii şi urechile continuă să crească pe tot parcursul vieţii? Asta e de-a dreptul incredibil!

Însă atunci când spunem că organismele sunt într-o continuă schimbare, nu ne referim la aceeaşi schimbare care apare la pubertate. Din păcate, organismele umane îmbătrânesc la un moment dat. Iar odată cu vârsta apar ridurile, pielea se lasă iar metabolismul încetineşte.

La fel e şi cu ochii – ochii oricărei persoane se schimbă atât de mult încât la o anumită vârstă, nici nu îţi vei aminti cum arătau ochii tăi în tinereţe. E normal ca ochii să îmbătrânească, dar nu îţi poţi da seama mereu ce e normal şi ce nu referitor la îmbătrânire. Vederea în ceaţă e normală la o anumită vârstă? Dar o anumită sensibilitate la lumină?

Ei bine, exact asta o să aflăm azi. Aşa că mai jos poţi vedea ce e normal şi ce nu e normal la ochii unor persoane în vârstă.

  1. Prezbitismul

După o anumită vârstă, prezbitismul e afecţiunea de care nimeni nu scapă. Exact ca şi procesul de îmbătrânire, prezbitismul va apărea în viaţa fiecăruia la un moment dat. Deşi nu e o boală gravă în sine (în sensul că nu îţi va distruge vederea), prezbitismul te va face să tânjeşti după vederea ta din tinereţe.

Ea e defapt încleştarea naturală a lentilelor de la nivelul ochilor. Asta pentru că, odată cu vârsta, flexibilitatea lentilelor noastre începe să scadă. Cu alte cuvinte, ochilor le este mai greu să se concentreze, şi asta mai ales la obiectele mai apropiate. În cele mai multe cazuri, tratamentul prezbitismului constă în ochelari de citit şi lentile de contact.

În general, prezbitismul apare după vârsta de 40 de ani. Dacă ai trecut de această vârstă şi ai observat că vederea ta nu mai e la fel de bună de aproape sau că ochelarii tăi nu prea te mai ajută, sunt şanse mari să te confrunţi cu prezbitismul.

Mergi la un consult oftalmologic pentru a-ţi găsi cel mai bun tratament.

  1. Degenerescenţa maculară senilă (DMS)

Probabil te gândeai că şi boala asta o să apară pe listă, nu? Până la urmă, şi numele spune că are legătură cu vârsta. Exact ca şi prezibitismul, şi DMS e o afecţiune care nu poate fi împiedicată. Va afecta pe toată lumea la un moment dat, dar îi poţi întârzâia apariţia sau o poţi încetini odată ce boala îşi face simţită prezenţa.

DMS e defapt îmbătrânirea naturală a maculei, cea mai sensibilă zonă de pe retină. Pe măsură ce macula îmbătrâneşte, începe să scadă şi să afecteze tot mai grav vederea centrală. De cele mai multe ori, boala e rezultatul îmbătrânirii, însă poate apărea şi în urma accidentelor la nivelul ochilor.

DMS poate progresa foarte încet o perioadă lungă, dar poate şi avansa foarte repede într-un timp scurt, cauzând aşa-zisele „puncte albe” în vederea ta. Boala în sine nu va duce niciodată la orbire, însă dacă ajunge într-o fază avansată, nu vei mai vedea suficient de bine ca să poţi citi, conduce sau chiar să deosebeşti feţele oamenilor.

Boala nu debutează cu simptome în stadiile incipiente, de aceea un control oftalmologic amănunţit e necesar pentru a o diagnostica. În caz contrar, progresele DMS vor duce la diminuarea vederii centrale.

  1. Ochii uscaţi

O problemă foarte des întâlnită odată cu înaintarea în vârstă sunt ochii uscaţi. Pe  măsură ce îmbătrânim, capacitatea de hidratatre a corpului scade. Iar una dintre consecinţele acestui fapt este că  nici ochii nu mai reuşesc să producă suficiente lacrimi.

Atunci când se întâmplă asta, lacrimile existente, fiind mai puţine, se evaporă mai repede iar ochii devin uscaţi şi dau o senzaţia neplăcută. În astfel de cazuri, cititul sau lucrul la calculator devin nişte activităţi foarte grele. Poate apărea chiar senzaţia de arsură la nivelul ochilor.

Cel mai comun tratament pentru ochii uscaţi sunt lacrimile artificiale, sub formă de picături oculare. Deşi sunt o soluţie foarte bună pe termen scurt, mai ales dacă ai stat toată ziua la calculator, cel mai bun tratament este defapt Omega-3.

Asta deoarece componentele din Omega 3 asigură o umectare mai substanţială a ochiului şi stimulează producţia naturală a lacrimilor. Omega-3 se poate găsi în ouă, somon, suplimentele alimentare pe bază de ulei de peşte  sau seminţele de in. Iar ca bonus, Omega-3s împiedică şi apariţia degenerescenţei maculare senile, despre care am discutat mai sus.

  1. Pierderea tonusului muscular la nivel ocular

Atunci când îmbătrânim, şi muşchii ochilor noştri încep să devină mai slabi. Iar acest lucru poate afecta timpul de raspuns al pupilelor la lumină.

Astfel, pupila va scădea în dimensiuni şi va reacţiona mai încet la diferite tipuri de semnale luminoase. De asta foarte mulţi bătrâni sunt sensibili la lumină puternică, sau ajung chiar să nu mai vadă bine în situaţia asta. Cauze e faptul că pupila nu se va mai dilata suficient, iar cantitatea de lumină care ajunge acolo nu va fi cea necesară.

Soluţia ar fi adăugarea unei folii anti-reflexie pe lentilele ochelarilor. Astfel, ochii se vor adapta mult mai uşor la orice fel de lumină.

  1. Scăderea vederii periferice

Odată  cu vârsta, vederea noastră periferică scade cu 1-3 grade la fiecare 10 ani. Asta nu pare prea mult, dar până la 70 de ani vom ajunge să pierdem până la 20-30 de grade din câmpul nostru vizual.

Acest lucru e periculos mai ales la volan. Aşa că dacă mai poţi conduce la vârsta de 70 de ani, felicitări…dar fii foarte atent la punctele moarte. Sau poţi să pui alte oglinzi deasupra celor existente la maşină, ca să fii sigur că ai un câmp vizual cât mai larg la volan.

Probleme de vedere anormale pentru îmbătrânire

Acum ai aflat la ce să te aştepţi când vine vorba de îmbătrânire. Dar ce nu e normal? Ce simptome pot ascunde defapt probleme de vedere mai grave, cauzate de vârstă?

  • Punctele negre sau strălucitoare

Acestea sunt defapt urmele particulelor din lichidul de la nivelul ochilor şi nu reprezintă un pericol real. Defapt, e normal să vezi puncte negre sau strălucitoare, însă dacă observi că acestea sunt exagerat de multe şi continuă pe o perioadă mai lungă, consultă un oftalmolog cât de repede poţi. Ele pot fi semne ale unei dezlipiri de retină.

  • Pierderea bruscă a vederii periferice

Aici lucrurile se complică puţin. Diminuarea treptată a vederii periferice e un lucru normal al procesului de îmbătrânire, însă dacă vederea periferică dispare brusc, în spate poate sta glaucomul. Mergi la un consult oftalmologic amănunţit pentru a depista eventuala boală şi a începe tratamentul cât mai rapid. Asta pentru că glaucomul poate duce la orbire.

  • Un punct gri pe pupilă

Dacă într-o dimineaţă observi că pupila ta nu e complet neagră, ci are un punct gri, poţi avea un început de cataractă. Boala apare pe lentilele de la nivelul ochilor şi poate cauza vedere în ceaţă. Ochelarii corespunzători şi o dietă echilibrată pot contracara simptomele bolii.

Nu ai de ce să te temi de îmbătrânire, atâta timp cât ai grijă de corpul tău. În tinereţe, organismul tău se descurca singur, dar acum trebuie să îl ajuţi şi tu puţin. Dupa vârsta de 40 de ani se recomandă să mergi la un consult oftalmologic măcar odată pe an, pentru a depista orice eventuală afecţiune într-un stadiu cât mai incipient. 

Detalii AICI!
Recomandă mai departe
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
error

Ți-a placut articolul? Recomandă-l te rog mai departe :)

%d bloggers like this: