Ce efecte are fumatul pasiv si activ asupra ochilor?

 Efectele fumatului pasiv si activ asupra ochilor
Cu totii stim ca atat fumatul pasiv cat si cel activ este daunator, dar stiai ca acele chimicale din tigari pot afecta cea mai sensibila parte a retinei, numita macula?

  Vederea ta poate fi afectata ireversibil, cand celulele maculei mor sau cand micile vase de sange se sparg prin aceasta. Si acest lucru nu este valabil doar pentru fumatorii activi, ci si pentru cei pasivi (cei care stau in preajma fumatorilor). Multi dintre nefumatori sau mai bine zis dintre nefumatorii activi (fumatorii pasivi) au parte de iritari la ochi.

  De la usturimi la lacrimare, pana la mancarimi, sunt doar putine dintre efectele nocive pe care tigara le poate avea supra ochilor.

  Efectele fumatului pasiv si statul prin preajma celor care fumeaza

  • Fumatul poate cauza conjuctivita
  • Exista o legatura directa dintre fumat si cataracta. Fumatorii se expun riscului de aparitie a cataractei.
  • Deasemenea cei care fumeaza sunt predispusi si la degenerare maculara. Degenerarea maculara este cauzata de boliile cardiovasculare si este o cauza majora a orbirii in occident. FUMATUL cauzeaza bolile cardiovasculare.
  • Renuntatul la fumat poate opri progresul retinopatiei diabetice.
  • Vasele de sange se contracta datorita fumatului putand cauza glaucomul ceea ce implica deteriorarea nervului optic.
  • Chimicalele intra in sistemul sangvin si apoi se imprastie prin macula(partea centrala a retinei) si celulele din macula mor incet. In cele din urma asta va duce la pierderea vederii.

Renuntand la fumat este un mod foarte bun de a-ti proteja ochii si de a preveni acele boli de mai sus. Inteleg ca este dificil sa faci asta dar pana la urma cine vrea sa isi piarda vederea?

Un articol cu cele mai bune vitamine pentru ochii fumatorilor, gasesti AICI.

Ai grija de ochii tai ca acestia sa aibe grija la randul lor de vederea ta!

Daniel.

P.S: Daca crezi ca acest articol i-ar fi de folos unui prieten si vrei sa-l ajuti, trimite-i aceasta pagina si iti va fi recunoscator! 
%d bloggers like this: