Operatii LASER la OCHI: Avantaje și Dezavantaje

Să îți Faci sau să nu-ți faci Operații LASER la OCHI? 

~ Află care sunt Avantajele și Dezavantajele lor ~

operatii laser la ochi  În ultimii ani, s-a făcut multă publicitate pentru o procedură chirurgicală uluitor de simplă, care poate să readucă vederea perfectă.

   Acesta este un exemplu important de reparaţie uşor de făcut. Mesajul anunţa că procedura dura doar câteva minute şi reuşea să corecteze ochii definitiv. Existau chiar şi clinici care ofereau înregistrarea video gratuită a operaţiei!
 
  De obicei, acesta procedură este prezentată ca fiind simplă, sigură şi nedureroasă. Deşi sunt mulţi oameni care au avut de câştigat de pe urma ei, sunt şi destui a căror vedere a fost distrusă pe viaţă. In zilele ulterioare operaţiei, pot apărea dureri destul de mari.
 
Mai mult de jumătate dintre fibrele nervoase superficiale ale corneei sunt tăiate, prin atât de populara procedură LASIK.
 
Procedura consta in incizia pe care doctorul o face in ochi, mai exact asupra stratului de cornee. Practic sectioneaza din cornee un strat de circa 100-120 de microni (depinde si de cat de avansata este problema de vedere). 
 
Acest lucru are impact asupra vitezei de clipire, care scade, ceea ce face ca ochiul să se usuce. Pacienţii trebuie să folosească picături, adesea luni de zile, înainte ca ochii să-şi revină la normal.
 
Reţine că grosimea corneei este de doar jumătate de milimetru, aşa că orice operaţie efectuată pe ea trebuie să fie extrem de precisă. De asemenea, întrucât nu există vase sanguine în cornee, vindecarea durează mai multe luni.

In majoritatea cazurilor pacientii nu sunt anesteziati general, ci doar local (ochii se anesteziaza cu niste picaturi speciale).

Dorinta de a nu mai purta niciodata ochelari sau lentile de contact, face ca ideea de a face operatii laser la ochi, sa fie tentanta.

Adevarul este ca in timp ce aceasta tehnologie a devenit mai eficienta si mai sigura, totusi a mai ramas un numar de riscuri asociate acestei interventii chirurgicale.

operatie laser

Unii cercetători spun că, de fapt, tăietura efectuată în timpul procedurii LASIKnu se vindecă niciodată.

 În plus, ţesutul cornean este înlăturat de laser şi ca o consecinţă, între 30 şi 40% din tăria corneei este pierdută şi nu se mai poate reface niciodată.

Acum apar cazuri în care corneea iese în afară, ducând la o afecțiune, numită cheratocon – care face ca ochiul să capete o formă ascuţită. În anumite cazuri, e necesară efectuarea unui transplant de cornee, pentru a salva vederea ochiului afectat.

Cea mai comuna complicatie a acestei proceduri chirurgicale este sindromul de “ochi uscat”. Dupa anumite cercetari facute in SUA recent, rata de ochi uscati de la operatii laser la ochi, dupa perioada de recuperare/vindecare de 6 luni, este de 36%. De asemenea, este greu sa gasesti un procent dupa care sa te iei, pentru ca studiile difera de la caz la caz.

Un alt studiu tot in SUA a demonstrat ca rata de pacienti care au facut aceasta operatie si s-au ales cu acest sindrom chiar si dupa cele 6 luni de recuperare a ochilor, a fost de 48%. Acum probabil, adevarul este estimat intre cele 2 rezultate, dar in oricare caz rata de risc este ridicata!!

Si ochii uscati lasati netratati pot compromite rezultatele operatiei cu laser (daca aceasta a rezolvat problema pe care o aveai), iar in cazuri mai severe, rezultatul este: ochi uscati cronic. Unde neplacerea si poate chiar durerea cronica sunt 2 lucruri de care vei putea avea parte.

In unele cazuri daca te-ai ales cu sindromul de ochi uscat datorita operatiei la ochi, s-ar putea ca acestia sa nu-si mai revina niciodata.

operatii laser la ochi

  Legea din SUA specifică faptul că operaţia laser trebuie realizată de un medic, dar nu există cerinţe pentru studii de specialitate. Orice medic, chiar şi un ginecolog sau pediatru poate urma un seminar de sfârşit de săptămână, susţinut de producătorul aparatului şi, în ziua următoare, să practice în mod legal chirurgia refractară.

Neajunsurile asociate acestei minunătii se întind de la metodele dificile de vânzare şi până la sortimentul de cărţi despre chirurgia laser, pe care doctorul care v-a făcut operatia e posibil să le distribuie, după ce şi-a pus numele ca autor pe copertă.

În graba de a face bani, medicii şi clinicile uită uneori (pentru că le convine aşa), să menţioneze posibilele probleme, sau să analizeze cu atenţie pacienţii, înainte de procedură. Doctorii consideră că operaţia a avut succes, dacă pacientul poate vedea cu claritate rândul 20/20 sau 6/6 de pe optotip.

Totuşi, este posibil să ai vedere de 20/20 sau 6/6, dar să dai de alte probleme, precum pierderea vederii în condiţii slabe de iluminare. S-ar putea să descoperi că trebuie să mergi cu bicicleta, pentru că nu mai poti conduce noaptea!

 Un alt efect aşa-zis minor este dubla sau chiar tripla vedere şi faptul că vezi ca nişte focuri de artificii care înconjoară obiectele strălucitoare.

 Administratia Americană a Alimentelor şi Medicamentelor se aşteaptă ca 10% din oamenii care au suferit chirurgie refractară să fie nemultumiti de rezultate. FDA se mai aşteaptă şi ca 20% dintre ei să-şi piardă acuitatea vizuala.

Până la 15% dintre pacienţii care au facut operaţii laser la ochi se asteapta sa solicite operatii de imbunatatire sau de corectare, ceea ce duce in mod frecvent la cheltuieli suplimentare.

Mai veche si acum mai putin populara Keratotomie radiala, sau microchirurgia, constă în realizarea unor incizii mici în jurul părţii centrale ale ochiului. Cu cât inciziile sunt mai aproape de zona optică centrală, cu atât efectul este mai mare. Această procedură poate provoaca răni deschise pe cornee.

Tiparele de presiune naturală ale corneei fac ca rănile să se deschidă pentru a egaliza suprafaţa afectată. Întrucât vindecarea durează mai multe luni, riscul de infecţie este destul de ridicat.

Deasemenea, rezultatele sunt mai puţin previzibile decât în cazul mai modernului tratament laser.

Lucru şi mai grav este că există proiecte de legi atât în SUA, cât şi în Canada, care vor interzice oamenilor care au suferit operaţii laser să mai conducă pe timp de noapte. Există numeroase dovezi referitoare la faptul că tratamentele laser provoacă pierderea abilităţii de a distinge detaliile la lumină slabă şi în condiţii de iluminat din spate.

De exemplu, e uşor să vezi trăsăturile cuiva, atunci când stă în direcţia opusă unei ferestre luminate de soare. În urma operaţiei, unii oameni vor putea să vadă mai mult conturul, intampinand o anumita dificultate in a putea distinge detaliile.

In anumite cazuri, oamenii s-ar putea să vadă halouri în jurul obiectelor strălucitoare, ceea ce ar face condusul pe timp de noapte foarte periculos.

Chirurgia refractară a fost adăugată pe lista de factori de risc, după ce Laboratorul de Cercetare a Transporturilor din Marea Britanie a analizat persoanele cu miopie care suferiseră operaţii laser la ochi şi a descoperit că 80% dintre ei nu puteau vedea un semn de circulaţie la 55 de metri.

Mai rău, 40% din ei nu puteau vedea semnul nici la cincisprezece metri, adică la o distanţă egală cu lungimea a patru maşini. In august 2000, Asociaţia Medicală Canadiană a adăugat chirurgia refractară pe lista factorilor de risc pentru un condus nesigur.

Mulţi oameni care au suferit operaţii de microchirurgie sau tratamente laser constată că nu au făcut decât să schimbe ochelarii de miopie, cu ochelari de citit.  

O persoana recent mi s-a plans ca a facut o operatie LASIK in Italia pentru astigmatism si hipermetropie si i-au ramas probleme. Mai exact, in jurul luminilor vede mai multe raze, nu vede deloc clar si limpede, vede halouri si nici nu crede ca au trecut 2 luni si observa ca e tot mai rau.

Reţine că după ce ai suferit operaţia, esti încă miop sau hipermetrop! Starea ochiului este la fel. Ceea ce s-a întâmplat este că o parte din corneea fost înlăturată, modificând astfel focalizarea ochiului.

Lista poate continua cu urmatoarele riscuri:

– supracorectare sau subcorectare a vederii

– deficienta vitaminei D datorita faptului ca ochii tai vor fi sensibili la lumina solara

– fluctuatie a acuitatii vizuale (acuitate vizuala variabila)

– sensibilitate la lumina

– vedere dublata sau neclara

– astigmatism indus (se asociaza cu precedenta)

– eroziune epiteliala

– gaura maculara

Dr. Oz a dezbatut serios cu niste specialisti operațiile LASIK la el în emisiune. Ceea ce vei descoperi, te va SOCA!  

Scopul acestui material nu este acela de a te speria, cu aceasta metoda de corectarea vederii, dar ar fi bine sa te gandesti serios daca vrei sa o incerci. Vreau sa fii constient de riscurile pe care acestea le au. Nu te lasa influentat de prieteni care s-au operat la ochi si nici de doctori.

Pana la urma, din nou se poate observa ca industria medicala pune mai intai accent pe bani si apoi pe sanatate. Ei nu vor oameni sanatosi. Fiindcă sănătatea NU produce bani mulți!

Daca ti-a placut articolul, nu uita te rog sa-l transmiti mai departe. 🙂

 

Vrei Să-ți Corectezi Vederea 100% NATURAL, Simplu Și Eficient?

Acum ai la Dispoziție un Sistem COMPLET pentru Îmbunătățirea Vederii Tale!

%d bloggers like this: